Temel Uygulama Prensibi
Sıvı penetrant muayene yönteminin temel prensibi; düşük yüzey gerilimi akışkanlığının temiz ve kuru yüzey kırıcı sürekliliklere nüfuz ettiği kılcal eylemler üzerine kuruludur. Penetrant; daldırma, püskürtme veya fırçalama ile muayene edilecek bileşene uygulanabilir. Yeterli penetrasyon süresine izin verildikten sonra, aşırı penetrant çıkarılır ve bir developer uygulanır. Developer, görünmez bir göstergenin uygulama yapan uzmana görünür hale gelmesi için penetrantın kusurdan çıkarılmasına yardımcı olur. Muayene, kullanılan boya türüne bağlı olarak ultraviyole veya beyaz ışık altında gerçekleştirilir.
Ultramat, bir çok farklı malzemenin muayene ihtiyaçlarını karşılayabilemk adına bünyesinde onaylı ve sertifikalı onlarca ürün bulundurmaktadır.
Çalışmalarımız
Uygulama Alanları
Sıvı penetrant muayene yönteminin başlıca uygulama alanları şu şekildedir:
- Kaynaklı imalatlarda (basınçlı kaplar,çelik konstrüksiyonlar,boru imalatları vs.)
- Paslanmaz çelik malzemeler ve kaynaklı imalatları
- Alüminyum malzemeler ve kaynaklı imalatları
- Kaynaklı imalatlarda kök temizliğinde
- Döküm imalatlarda
- İşlenmiş yüzeylerde
Uygulama Aşamaları
Muayene yüzeyini; kir, boya, yağ, gres ve benzeri maddelerden arındırmak gerekir aksi takdir de bu maddeler penetrantın düzgün uygulanamamasına ve yanlış tespitler yapılmasına yol açabilir. Temizleme amacıyla; çözücüler, alkalin temizleme uygulamaları, buhar yağı giderici ve benzeri yöntemler uygulanabilir.
Bekleme süresi çoğunlukla kullanılan penetranta, test edilen materyale ve aranan kusurların boyutuna bağlıdır ve yaklaşık beş ile otuz dakika arasında değişir. Tahmin edileceği üzere, daha küçük kusurlar daha uzun bir penetrasyon zamanı gerektirir. Penetrant uygulanması işlemi titizlikle ve profesyonelce uygulanmalıdır.
Penetrant uygulanmasından sonra aşırı penetrant uzaklaştırıldıktan sonra numuneye beyaz bir developer uygulanır. Sulu olmayan kuru toz halindeki developer; suda süspansiyon haline getirilebilir ve suda çözünebilir. Developer, yüzey üzerinde yarı saydam bir kaplama oluşturana kadar uygulanmaya devam edilir.
Penetrant kaplı yüzey, floresan gibi bir ışığın altında incelenir. Floresan ışığının, penetrant muayeneleri için yeterli yoğunluğa sahip ultraviyole ışınım ve düşük ortam ışığı seviyeleri vardır bu sebebten ötürü sıklıkla tercih edilir. Test yüzeyinin muayenesi, ürünün türüne bağlı olarak, 10 ila 30 dakika developer süresinden sonra gerçekleşmelidir.
Test yüzeyleri, özellikle muayene sonrası kaplama işlemleri planlandığı takdirde, kusurların muayene edilmesi ve kaydedilmesinden sonra sık sık temizlenir.
Avantaj ve Dezavantajları
Sıvı penetrant yönteminin tek dezavantajı: kusurların saptaması yapılacak yüzeyin; pürüzsüz ve çok temiz olması gerekmesidir. Öte yandan maliyet ve zaman faktörleri açısından hiç bir dezavantajı yoktur.
- Ucuzluk – Nispeten ucuz bir yöntemdir
- Kolaylık – Portatif bi tahribatsız muayene yöntemi
- Boyutsal Hassasiyet – İnce ve bitişik süreksizliklere karşı çok duyalı
- Basitlik – Kolaylıkla uygulanabilir.
- Farklı Malzemeler – Bir çok farklı malzemeye uygulanabilir.
- Verimlilik – Yönüne bakmaksızın bütün yüzey süreksizlikeri bir işlemle dedekte edilebilir.